Víta vás miesto pre pozitívnu energiu
 

Skvelé recepty na Fašiangy. Takéto šišky musíš vyskúšať.

V spolupráci s receptovým portálom www.receptar.online sme si pre vás pripravili výber zaujímavých receptov na fašiangové obdobie.

Tradičné fašiangové šišky

RECEPT
500g hladká múka
300ml vlažné mlieko
1/2 droždie
1 vajíčko + 2 žĺtka
4PL kryštálový cukor
4PL rozpustené maslo/ alebo olej
Štipka soli
Rum podľa chuti- môžete vynechať
Olej na vysmážanie

POSTUP
1.) Urobíme si kvások, mlieko si mierne zohrejeme a odlejeme si cca 150ml do misky, pridáme lyžicku cukru a rozdrobíme si droždie. Odložíme bokom na 10min. Ideálne niekam do tepla.
2.) Do misky od robota si navážíme ostatné suroviny, prilejeme náš vzniknutý kvások a poriadne premiesime hákom / prípadne ručne.
3.) Necháme kysnúť na teplom mieste, kým nám cesto nezdvojnásobí svoj objem, minimálne hodinku.
4.) Následne si cesto prenesieme na dosku, vyvaľkáme, vykrajujeme krúžky a do stredu každej urobíme prstom dierku, necháme ešte aspoň 10-15minút kysnúť pod utierkou.
5.) Zatiaľ si nalejeme do hrnca alebo vyššej panvice olej a necháme ho poriadne rozohriať. Nie však na vysokom stupni, aby nám po vložení cesto hneď nezhorelo.
6.) Do rozohriateho oleja vkladáme šišky dierkou dole a opečieme poriadne z každej strany. Šišky vkladajte ozaj do poriadne rozohriateho oleja, pekne sa nafúknu. Ak ich vložíte príliš skoro, môže sa stať, že sa nenafúknu a vpijú do seba veľa oleja. Po upečení ich preložíme na papierový obrúsok a poriadne pocukrujeme. Podávame s džemom alebo ovocnou penou.

Dobrú chuť

Skvelé domáce fánky

Tradičné vyprážané obradové pečivo Fánky (inde aj Koblihy, Striežky či Boží milosci)
500 g polohrubej múky
70 g roztopeného masla/masti
100 g pr cukru
300-350 g kyslej smotany podľa potreby
Štipka soli
1 ČL kyp prášku
1 žĺtok
Rum
Vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodinku odpočinúť. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na max pol cm a kolečkom narežeme kosoštvorce. Vyprážame na strednom plameni vo vysokej vrstve tuku.

Najlepšie domáce lokše

𝐑𝐄𝐂𝐄𝐏𝐓
5 väčších zemiakov uvarených v šupke (cca 750 g)
250 g polohrubej múky
1/2 čl soli
————————————————————–
Mak
Slivkový lekvár
Maslo
Práškový cukor ————————————————————–
𝗣𝗢𝗦𝗧𝗨𝗣
Zemiaky prepasírujeme, alebo nastrúhame cez najjemnejšie strúhadlo. Pracovnú dosku pomúčime a postupne pridávame múku zmiešanú so soľou. Spracujeme vláčne cesto, ktoré rozdelíme na 12 častí. Každú časť spracujeme do guličky a rozvaľkáme natenko na pomúčenej doske. Opekáme na suchej panvici, alebo liatinovej doske z oboch strán. Ihneď po upečení potrieme roztopeným maslom.
Panvicu vždy utrieme od napadá napadanej múky, aby nám nehorela. Takto pripravíme všetky lokše.
Na náplň zmiešame slivkový lekvár, mletý mak a práškový cukor podľa chuti. Môžme rozriediť vriacou vodou, aby sa plnka ľahšie rozotierala.
Lokše potrieme náplňou a zrolujeme, alebo zložíme na štvrtiny. Povrch polejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom.
Dobrú chuť!

Plnené šišky

Cesto:

500 g hladkej múky
300 ml vlažné mlieko
1/2 kocky droždia
3 PL kryštálového cukru , plus malá lyžička do kvásku
30 g masla izbovej teploty
2 žĺtky
3 PL rumu
štipka soli
džem

Vypracujeme cesto, necháme nakysnúť, potom vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Naplnime a každé prikryjeme druhým kolieskom, pritlačíme kraje a opäť vykrojíme koliesko, čím vlastne dokonale spojíme kraje a džem nám nevytečie (viď video)
Robila som z dvojitej davky a veru som dobre spravila😀

Zdieľaj príspevok na
Napísal
Žiadne komentáre

Sorry, the comment form is closed at this time.