V spolupráci s portálom www.receptar.online sme si pre vás pripravili jednoduché recepty z bravčového mäsa, ktorými potešíte svojich blízkych.
Bravčové stroganof

𝐑𝐄𝐂𝐄𝐏𝐓
1,5 kg bravčového stehna
2 biele a 1 červená cibuľa
5 strúčikov cesnaku
Olej
Maslo
2 pl rajčinového pretlak
2 pl horčice
6 ks zaváraných uhoriek
250 g čerstvých šampiňónov
0,5 l hovädzieho, alebo iného vývaru
100 ml bieleho suchého vína
Soľ, čierne mleté korenie
250 ml šľahačkovej smotany
1-2 pl polohrubej múky
𝗣𝗢𝗦𝗧𝗨𝗣
Mäso nakrájame na jemné a tenké pásiky. Okoreníme, osolíme a po časti opražíme na rozohriatom oleji. Povyberáme do misky a odložíme bokom.
Vo výpeku orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme nakrájané šampiňóny a na masle opražené uhorky (nakrájané na kolieska). Ďalej pridáme pretlak a horčicu. Orestujeme a podlejeme vínom a vývarom.
Pridáme mäso a dusíme pod pokrievkou do mäkka. Nakoniec pridáme smotanu zmiešanú s múkou.
Môžme ešte pridať trochu vody z uhoriek a lyžicu kryštálového cukru.
Podávame s ryžou, dozdobené kyslou smotanou, červenou cibuľkou a chilli.
Dobrú chuť!
Bravčové soté v zemiakovej placke

Na soté potrebujeme:
1 kg bravčového mäsa
200 g hlávkovej kapusty
4 mrkvy
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
1 PL horčice
2 PL kečupu
olej, soľ, č.korenie, č.papriku, vegetu
Na oleji speníme cibuľu s cesnakom, pridáme na kocky nakrájané mäso, zaprášime červenou paprikou a chvíľu podusíme. Pridáme nakrájanú kapustu, mrkvu a pod pokrievkou necháme dusiť kým pustí šťavu.
Potom podlejeme vodou a varíme do mäkka.
Pred koncom pridáme koreniny, kečup s horčicou a zahustíme zàtrepkou (múka + voda).
Zemiakové placky:
Surové zemiaky rozmixovať, pridať 1 vajíčko, polohrubú múku, cesnak, majoránku, soľ, vyprážať na oleji na panvici.
Do uhorkového šalátu som namiesto octu dala citrón
Bravčové na paprike

Potrebujeme:
bio jazmínovú ryžu
1 kg bravčové karé
2 červené papriky
2 červené cibule
5 strúčikov cesnaku
olej
koreniny:
capri
červenú papriku, soľ, čierne korenie, rascu, vegetu
hladkú múku na zahustenie
🥩🫑🧅Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu s cesnakom na kocky, pridáme nakrájané mäso na kocky, necháme chvíľu dusiť kým pustí šťavu, pridáme červenú papriku, korenie capri, zalejeme vodou a pod pokrievkou dusíme. Asi v polovici pridáme nakrájanú červenú papriku na pásiky a zvyšné koreniny. Počas varenia dolievame vodu. Keď je mäso mäkké zahustíme ho zatrepkou (múka rozmiešaná vo vode).
🍚🌼 Jazmínová ryža: 1:2
1 hrnček ryže a 2 hrnčeky vody
Ryžu najprv prepláchneme v sitku a ja ju najprv trochu orestujem na oleji a až potom k nej prilejem vodu.
Spraví si taký chrumkavý obal okolo seba. Takže keď je orestovaná, zalejem ju vodou a pod pokrievkou dusím a premiešavam. Keď sa už odparuje voda tesne pred koncom ju vypnem, zakryjem pokrievkou a ona v teple dôjde. Keď je hotová pridám maslo na vôňu a osolím ju.
Výborná ryža a krásne voňavá 💯🔝❤️ odporúčam 👌😋
Lahodné bravčové na šampiňónoch

RECEPT:
500-600g teľacie alebo bravčové karé
1 väčšia cibuľa
250g hnedé šampióny
2PL sójová omáčka
2ks paradajka
2PL plnotučná horčica
2PL hladká múka
1 hubový bujón ( môžeš nahradiť iným vývarom)
Olej
1 PL maslo na dokončenie omáčky
1/2 malej lyžičky soľ, čierne korenie, červená mletá paprika (dochutiť si to môžeš podľa seba)
Postup:
1.) Mäso umy, ak nemáš nakrájané, nakrájaj na plátky hrubé asi 0,5cm, osuš. Každý plátok vyklep ako na rezne, nemusíš na úplne tenko. Potom z týchto rezňov nakrájaj pásiky ako na soté. Mäso prelož do väčšej misky, pridaj 2PL olej, 2PL horčicu, sójovku, soľ, mletú papriku a čierne korenie. Poriadne premiešaj a pridaj múku, pekne sa v nej mäso obalí.
2.) Priprav si väčšiu a vyššiu panvicu, pridaj olej a mäso zprudka opeč. Vyber ho bokom a pridaj do panvice opäť olej a orestuj cibuľu.
3.) Pridaj očistené a nakrájané na plátky hnedé šapmióny. Keď pustia šťavu trochu ich osoľ a pridaj červenú papriku. Orestuj a možeš pridať mäso.
4.) Nakrájaj si paradajky a pridaj k mäsu. Všetko spolu premiešaj a nechaj dusiť na miernom ohni. Podlej 2dc vody (vývaru), mala by ti vzniknúť príjemná konzistencia omáčky. Kľudne daj vody viac ona sa ešte vyparí a omáčka zhustne.
4.) Takto dus približne hodinku. Priebežne miešaj. Ak sa voda vyparí opäť podlej. Vývar robím nasledovne: jedna kocka na zhruba pol litra vody. To stačí. Prípadne hoď kocku priamo k mäsu, chuť bude intenzívnejšia.
5.) Keď je mäso mäkké, pridaj trochu masla
Zhruba 1PL.
Môžeš podávať, dobrú chuť
Ja som zvolila ako prílohu tarhoňu. Varím ju nasledovne:
Pomer 1:1,5 vody
Do hrnca nalej trochu oleja a orestuj ju ako ryžu, keď zhnedne, zalej vodou. Voda sa vypari a cestovina sa uvarí ako ryža.